Distribuie

Știri

Start-Up Nation: Doi prieteni, o idee pusă la dospit, rumenită într-o afacere de succes, la malul mării

Start-Up Nation: Doi prieteni, o idee pusă la dospit, rumenită într-o afacere de succes, la malul mării
O asociere între doi buni prieteni de 24 și 29 de ani a fost finanțată prin programul Start-up Nation, iar succesul afacerii lor a fost atât de mare încât în câteva luni de funcționare au mai mulți angajați decât și-au propus prin planul de afaceri și au depășit plafonul de încasări, devenind plătitori de TVA.

 

Prietenia dintre doi tineri s-a transformat într-o afacere de succes fiind un parteneriat inedit în care firma unuia produce, iar a celuilalt distribuie și vinde produsele. Așa au posibilitatea să se dezvolte mai mult decât strict pe segmentul limitat al unei singure afaceri. Cei doi prieteni, Ioan Picu și Raul Achim, ne-au spus că se aflau deja în căutarea unui spațiu comercial când au aflat de programul Start-Up Nation.

„Ne-am dorit să deschidem o locație tip pizza & bakery, ne-am luat un spațiu comercial și în timp ce ne documentam pe internet despre aspecte legislative am aflat, întâmplător, de programul Start-Up Nation care s-a mulat perfect pe dorințele noastre“, spun tinerii antreprenori.

Reporter: Cum a fost accesarea? Vi s-a părut complicat?

Raul Achim: Nu este deloc greu să accesezi aceste fonduri.

Reporter: Cum ați procedat cu banii? Ați avut dumneavoastră fondurile și ați decontat ulterior?

Ioan Picu: Pentru primul proiect, cel al lui Raul (n.red firma care se ocupă de producție), am ales să meargă cu banca (n.red  credit punte de la una dintre băncile partenere în program). Văzând că întârzie foarte mult din cauza Fondului de Garantare, apoi Fondul de Contragarantare, trecuseră patru luni și nu numai timpul era foarte mare, ci și costurile. În fiecare zi mai aflam de un comision, 2%, 3% etc. Până la urmă am ales să facă din fonduri proprii pe primul proiect, iar la cel de-al doilea proiect, cel de comerț a fost mult mai ușor: toate echipamentele le-am luat de la un singur furnizor care a avut încredere în noi și ne-a livrat produsele în baza unei facturi cu termen de plată de 60 de zile. În momentul în care am depus formularul de decont, banii ne-au intrat în 4 zile. A fost super! Din punctul de vedere al Agenției pentru IMM a fost perfect.

 

Reporter: Ce echipamente ați cumpărat?

Raul Achim: Am cumpărat cuptoare de pizza, dospitoare, echipamente pentru patiserie, frigidere, tot ce am considerat că ne trebuie. Le folosim pe toate și chiar constatăm că ne-ar mai trebui și altele. Măcar încă un cuptor de pizza.

Reporter: Sunteți unii dintre cei mai tineri întreprinzători. Cât de mult a contat vârsta în afacerea dumneavoastră?

Raul Achim: Pentru mine a fost chiar un start-up, dar prietenul meu Ioan avea experiență și ne-am completat.

Reporter: Ce mesaj aveți să le transmiteți celor care vor să acceseze programul Start-up Nation?

Ioan Picu: Pentru viitorii antreprenori am un singur sfat: dacă se gândesc să pornească o afacere, să nu mai stea pe gânduri, să o facă. Dar să nu înceapă ceva despre care nu au nici o idee, despre care nu au habar. Dacă nu știi nimic despre acel business, în secunda 2 vei da greș. E ca și cum vrei să te angajezi șofer, dar nu ai carnet de conducere. Nu merge așa!

Raul Achim: Le doresc mult, mult succes celor care nu mai vor să fie angajați, să fie ei angajatori, să treacă de partea cealaltă a baricadei.

Fără prea multă experiență, cu o vârstă considerată fragedă pentru a deveni oameni de afaceri, cei doi prieteni s-au bazat pe sprijinul părinților care i-au susținut și au riscat, inclusiv financiar, pentru că au crezut ei înșiși în visul copiilor lor.

Distribuie

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>