Distribuie

Știri

Poveste de succes: Un vis împlinit cu ajutorul programului Start-up Nation, la Constanța

Poveste de succes: Un vis împlinit cu ajutorul programului Start-up Nation, la Constanța

La început de drum în carieră, Alina Avram a folosit finanțarea prin programul Start-up Nation pentru a-și îndeplini visul: să fie designer de modă cu propriul atelier de creație vestimentară. Iar de la schițele realizate artistic până la o colecție personală a fost doar un pas care, pentru ea, a făcut diferența: este acum antreprenoare, iar pasiunea creației trebuie să se îmbine cu găsirea clientelei și cu abilitățile de negociere în relațiile cu furnizorii.

Printre mașini de cusutut, broderii și papiote colorate într-un atelier cochet din Constanța am descoperit-o pe tânara antreprenoare Alina Avram care, la 28 de ani se poate mândri că și-a găsit deja drumul în carieră, în timp ce alții încă mai testează ce le-ar plăcea să facă. În urmă cu doi ani, Alina Avram a venit în Constanța din Drobeta Turnu Severin tocmai pentru a-și îndeplini dorința la care visa încă de mică: să aibă propriul atelier de creație vestimentară. Iar acest lucru a fost posibil după ce consultantul la care a apelat pentru găsirea finanțării i-a spus de Start-up Nation, după cum ne-a povestit chiar ea.

Alina Avram: Sincer, la început am crezut că va fi foarte complicat. Mai apoi, când am primit prima tranşă, mi-am zis WOW, m-am stresat degeaba, nu a fost chiar atât de complicat. A fost, poate, mai uşor pentru mine decât pentru restul celor care au accesat, pentru că eu am optat pentru cereri de plată şi atunci nu am avut neapărat contact cu băncile, unde am înţeles că au fost anumite blocaje.

Reporter: Adică aţi făcut investiţia din banii dumneavoastră şi apoi aţi decontat la Agenţia pentru IMM.

Alina Avram: O parte din bani am reuşit să negociez cu furnizorii de echipamente să mă aştepte să fac plata abia după ce voi primi banii şi, într-adevăr, cu o parte din bani am venit eu.

Reporter: Aţi găsit înţelegere la furnizori pentru aceste termene de plată? Au avut, cumva, suspiciuni că nu s-ar primi banii?

Alina Avram: Eu am fost printre primii şi, într-adevăr, la început nu mi-au dat un răspuns concret, pentru că au zis că nu ştiu exact despre ce este vorba. A trebuit să aştept o perioadă, dar am comunicat pe toată acea perioadă şi, cumva, au prins încredere în mine şi au acceptat să colaborăm.

Reporter: În cât timp aţi primit banii după ce aţi depus documentele de decontare?

Alina Avram: Noi am optat pentru două cereri. Pentru prima, i-am primit în 30 de zile de la depunerea dosarului la Agenţie, iar în septembrie urmează să o depunem pe ultima, pentru salarii şi chirii.

Faptul că a apelat la un consultant care i-a găsit sursa de finanțare și i-a completat formularul de înscriere i-a lăsat liberatatea Alinei să se ocupe de ceea ce îi place cu adevărat: moda. Iar sfatul ei pentru viitorii beneficiari este să-și aleagă o afacere despre care chiar știu ce presupune și nu doar să ia banii… pentru că se dau. Iar în cazul antreprenoarei noastre visul a fost atelierul de creație vestimentară.

Alina Avram: Îmi doresc de mică să fac asta, a fost pasiunea mea, visul meu dintotdeauna şi nu aş fi ales nimic altceva şi chiar îi încurajez pe cei care vor să acceseze programul acesta să îşi deschidă o afacere pe care o cunosc, pornită din pasiune şi să nu o facă doar pentru că au această oportunitate cu banii, pentru că nu va merge.

Reporter: Ce recomandări aţi avea dumneavoastră pentru următoarele ediţii ale programuluii, ce aţi îmbunătăţi?

Alina Avram: Din punctul meu de vedere, aşa cum am spus, fiind cu cerere de plată, nu am identificat anumite probleme, chiar nu au fost, dar am înţeles că unele proiecte au fost blocate în relaţia cu băncile şi cred că acolo ar trebui îmbunătăţit ceva.

Programul Start-up Nation finanțează cheltuielile de echipamente, salarii și chiar chirii timp de un an, dar supraviețuirea afacerii ține de cum este condusă și mai ales de cum reușește să-și găsească piețe de desfacere. Alina Avram lucrează în prezent doar la comandă în special în domeniul vestimentației pentru evenimente, dar pentru viitor visează la colecții realizate în serie și la colaborări cu magazinele specializate.

Reporter: Monica Cruceanu Comșa

Redactor online: Arantxa Corleanu

Sursa: http://www.radioconstanta.ro/

Distribuie

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>