Start-Up Nation 2018 in dezbatere publica

Acasă Forumuri Startup Nation Start-Up Nation 2018 Start-Up Nation 2018 in dezbatere publica

Acest subiect conține 3 răspunsuri are 3 voci și a fost actualizat ultima dată de  admin acum 8 luni, 1 săptămână.

Vizualizare 4 articole - 1 la 4 (din 4 în total)
 • Utilizator
  Mesaje
 • #4631

  admin
  Keymaster

  In vederea pregătirii deschiderii apelului de proiecte pentru programul Start-up Nation 2018, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat publică în transparență decizională PROIECTUL ORDONANŢEI DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare.
  Cei interesați pot transmite completări sau propuneri de modificare, timp de 30 de zile, conform legislației, la adresele [email protected] și [email protected].

  Proiectul de ordonanta poate fi consultat aici

  • Acest subiect a fost modificat acum 8 luni, 4 săptămâni de  admin.
  #4634

  Barbu
  Participant

  Acesta este mail-ul pe care l-am trimis putin mai devree la [email protected] cu toate aprecierile si criticile aduse OUG privind SUN 2018 :

  Salutari,

  Va contactez din partea firmei, S.C. LORD TECHNOLOGIES S.R.L., cu privire la OUG SUN2018,

  echipa noastra este formata din 3 persoane (foarte tineri, chiar studenti in ultimul an la informatica economica in Bucuresti si viitori aplicanti ai programului SUN2018), vrem sa va atragem atentia ca este o decizie controversata sa punctati cu mai putine puncte judetele care au o rata de dezvoltare mai mare, deoarece rata de succes a proiectelor este mai mare in acele judete, noi fiind studenti la Informatica-Economica avem cateva deprinderi economice invatate in acesti ani si ce putem propune noi este faptul ca daca incercati sa accelerati dezvoltarea IMM-urilor in stilul acesta in judetele mai putin dezvoltate s-ar putea sa existe o rata foarte mare de insucces, ceea ce ar duce la o risipa de bani si timp de ambele parti, nu facem aceste precizari doar prin prisma faptului ca o sa aplicam noi cu o firma de dezvoltare software in Bucuresti, ci si din faptul ca nu este corect sa nu sprijiniti ce este deja bine si merge bine, daca acum o sa luati decizia asta o sa puneti o frana foarte mare judetelor care au un BOOM economic, (Bucuresti, Ilfov, Cluj, Timisoara, Brasov, Constanta chiar si Iasi ar putea intra aici).

  Al doi-lea aspect, este cel al punctului 5 din schema de punctaj, nu intelegem de ce in aceasta tara nu se da si a doua sansa, nu inseamna ca un antreprenor care nu a avut succes cu o afacere trebuie inlaturat, chiar mai rau a inselat cumva statul si trebuie exclus, este o decizie extrem de proasta sa oferiti 25 de pct pentru firmele care nu au mai avut asociati in insolventa sau in faliment.
  Parerea firmei noastre este ca ar trebui renuntat la acel punct si luat mai in serios caracterul inovativ al proiectului, decat daca a fost sau nu in insolventa vreun asociat (odata ce in marile tari ale UE se vorbeste foarte mult de inovatie, de o viteza accelerata de dezvoltare in industrii precum IT-ul, Inteligenta Artificiala, Automatizari, Medicina, Energie etc.).

  A trei-a precizare, fiind faptul ca salutam pragul ridicat de 60% pentru ponderea echipamentelor tehnologice deoarece, o afacere de succes trebuie sa aiba aparatura tehnologica de ultima generatie, rapida, si o rata ridicata de procesare a comenzilor pentru a avea un proiect de succes(timpul costa bani, deci trebuie sa fim rapizi, nu in viteza a doua cum suntem acum.”sau a 5 as putea spune”)

  Asteptam raspunsul dvs. cu mult interes !
  Va multumim pentru timpul acordat,

  Cu stima si considerente, Barbu Constantin Razvan
  C.E.O. LORD TECHNOLOGIES S.R.L.

  PS: Sper sa mi se raspunda la acest mail, atunci cand voi avea raspunsul il voi posta aici.
  Sunt opinii personale asa ca va rog sa le tratati ca atare.

  Multumes si zi buna !

  #4635

  Szabo
  Participant

  Consecințele modificărilor propuse de către Ministerul Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat vor îndepărta Programul de obiectivele inițiale și vor încuraja înființarea de firme în detrimentul creării și dezvoltării unor afaceri sustenabile, în domenii de activitate pentru care România este competitivă. Facem apel către factorii decizionali pentru păstrarea esenței Start-up Nation, consecvență și asumare a răspunderii pentru declarațiile publice făcute în perioada anterioară publicării proiectului de OUG.
  Startupprojects.ro face apel către reprezentanții Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat să regândească grila de evaluare și modificările propuse întrucât acestea riscă să aducă imense pagube Programului, dar și economiei naționale deoarece:

  Există programe finanțate din fonduri europene care au drept scop reducerea decalajelor între zonele de dezvoltare ale României, precum Programul Operațional Regional, dupa cum există și apeluri finanțate prin Programul Operațional Capital Uman ce cuprind componente care urmăresc rezolvarea acelorasi probleme. Start-up Nation ar fi asigurat finanțarea complementară a zonelor considerate suficient de dezvoltate pentru a nu mai beneficia de finanțări europene sau care își desfășoară activitatea în mediul rural.
  Marile centre universitare, precum București, Brașov, Cluj, Timișoara nu vor mai avea acces la finanțare, deci tinerii studenți și absolvenți NU VOR MAI AVEA POSIBILITATEA DE A BENEFICIA DE FINANȚARE, aceste zone fiind grav depunctate.
  Programul Start-up Nation ar trebui să le ofere o oportunitate de dezvoltare chiar și zonelor sau localităților care nu au acces la alte surse de finanțare pentru firme debutante, precum București-Ilfov.
  Criteriul densității IMM-urilor va avea cel mai semnificativ impact asupra Programului întrucât va încuraja înființarea de afaceri în zone în care nu există cerere pentru asemenea produse/servicii, aducând zero plus valoare pentru economia națională. Nu are sens, spre exemplu, să discutăm de înființarea unor afaceri în zonele în care piața nu are suficientă putere de cumpărare sau unde nu există forță de muncă calificată. Asta deoarece numărul redus de IMM-uri din respectiva zonă este datorat unor factori locali ce nu se vor schimba odată cu deschiderea unei noi afaceri finanțată prin Start-up Nation.
  Am mai adauga si faptul că nu există statistici clare, actualizate (ultimele identificate de către noi sunt din 2016), liste cu densitatea IMM-urilor pe județe, fapt ce crează incertitudine și confuzie.

  Ba chiar mai mult, din formularea criteriului de evaluare nu rezultă faptul că, prin implementarea proiectelor obiectivul enunțat s-ar atinge. Numarul de IMM-uri/județ se raportează la sediul social al firmei aplicante, însă implementarea se poate desfășura într-un cu totul alt județ.

  Depunctarea industriilor creative – acestea sunt, împreună cu activitățile de programare încurajate prin Strategia Națională de Dezvoltare a României 2013-2020, însă ele nu mai par a fi prioritare pentru Program.
  Criteriul E – criteriul aferent asociaților/ acționarilor trebuie eliminat! Conform acestuia “Nici unul dintre acționarii/ asociații solicitantului nu a avut calitatea de administrator sau asociat unic într-o societate comercială care a fost declarată în insolvență sau faliment”. Acesta reprezintă, din nou, un exemplu de criterii la care s-a renunțat în noua perioadă de programare pe Fonduri Structurale tocmai datorită impactului redus în competitivitate a proiectelor înscrise.
  Argumentul conform căruia “neadoptarea măsurilor ordonanței de urgență va genera blocaje, ineficienţă şi pierderi, afectarea în continuare a unei mari părţi antreprenorilor României” este complet fals întrucât, pornind de la principiul eficienței cheltuirii banului public, România ar trebui să se axeze pe încurajarea afacerilor cu un potențial de creștere, competitive pe piața internă și externă, așa cum sunt ele evidențiate în Strategia Națională de Dezvoltare a României 2013-2020. Conform acestei strategii, modelul economic spre care trebuie să se îndrepte structura economică privată din România este acela al afacerilor generatoare de valori adăugate brute foarte înalte, în domenii orientate către o cerere prezentă şi, pe cât posibil, viitoare: industrii creative, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, robotizare, construcţii de maşini şi utilaje asistate de computer, servicii financiare etc.
  Principiul primul venit – primul servit nu aduce un plus de valoare Programului. Acesta a fost folosit în principal în perioada de programare 2007-2013 pentru Fonduri Structurale și a fost înlocuit, în perioada 2014-2020, cu apelul competitiv tocmai din cauza ineficienței sale. Ministerul ar trebui să încurajeze înscrierea unor proiecte de calitate în domenii de activitate prioritare de dezvoltare economică a României, nu proiecte înscrise repede care se pot dovedi nesustenabile și care vor lua locul acelor proiecte care pot aduce plus valoare Programului și mediului de afaceri și pieței de consum din România.
  Pentru a sublinia eșecul sistemului primul venit – primul servit, dorim să amintim reprezentanților Ministerului de Schema de ajutor de minimis instituită prin HG 274/2013, când sesiunea de înscriere a fost anulată din cauza blocării sistemului informatic a Ministerului Finanțelor Publice și reluată ulterior, cu alte condiții de înscriere, sub tutela Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism.

  Depunctarea activităților de programare IT contravine Strategiei Naționale de Dezvoltare a României 2013-2020! În România, structura mediului de afaceri intern este caracterizată de întreprinderi cu un grad redus de tehnologizare din cauza accesului restrâns la creditare şi capitalizare, fiind imperativă încurajarea domeniilor de activitate ce aduc un plus de valoare economiei Românești în domenii de activitate considerate competitive.
  Nevoile de finanțare ale societăților ce își desfășoară activitatea în domeniul producției nu pot fi echivalate cu cele din servicii. Încurajând serviciile, domeniu de activitate neconsiderat drept prioritar prin Strategia Națională de Dezvoltare a României 2013-2020, accesul la finanțare pentru domenii de activitate înalt tehnologizate din categoria producției va fi marginalizat.

  #4647

  admin
  Keymaster
Vizualizare 4 articole - 1 la 4 (din 4 în total)

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.